Risker med mikrolån

Mikrolån är ett enkelt och snabbt sätt att lösa kortsiktiga och akuta finansiella behov. Dock kan det finnas risker med mikrolån och dessa är viktiga att ta i beaktande när du ska låna pengar på detta sätt. Använd dig alltså enbart av mikrolån när du har full kontroll på din ekonomiska situation.

Vilka är riskerna med mikrolån?

Även om mikrolån är ett snabbt och enkelt sätt att låna pengar är det viktigt att vara medveten om att det finns vissa risker med mikrolån, och att du bör vara medveten om dem innan du tar ett sådan lån.

En risk med mikrolån är just enkelheten att få låna pengar. Det är bara att kontakta en långivare och ansöka om lån via hemsida, telefon eller sms. Utan någon egentlig koll på låntagarens ekonomiska situation eller bakgrund beviljas de flesta lån. Människor i en ekonomiskt pressad situation kan få svårigheter att sedan få in de pengar som krävs för att betala tillbaka lånet.

De allra flesta långivare av mikrolån är tydliga med att visa vilka avgifter lån i olika nivåer har är det lätt att inte tänka på att omräknat till normal låneränta blir avgiften väldigt hög i förhållande till lånesumma. Dessutom är det mycket viktigt att återbetala lånet, med tillhörande avgift i tid, då försenad betalning medför ytterligare dyra avgifter.

Slutligen är det viktigt att tänka på att aldrig ta ett lån för att betala tillbaka ett gammalt lån. Du kommer du som låntagare in en svår och jobbig spiral som är mycket svår att ta sig ur.

Risker vs fördelar med mikrolån

Innan du bestämmer dig för att teckna ett mikrolån är det viktigt att du tänker igenom din situation och ditt behov av ett kortsiktigt lån. Väg noggrant ditt behov och fördelar med mikrolån mot farorna som kan uppkomma med det, och fatta ditt beslut om lån med största omdöme.

risker med mikrolån